Меню

  1. Головна
  2. Блог
  3. Місток на дачу своїми руками

Місток на дачу своїми руками

Місток

 

  Ви приїхали відпочити на свою улюблену дачу і ніяк не втямите, чого ж не вистачає? Коли в тіні біля будинку причаїлася змайстрована власними руками лава, на задньому дворі виблискує полірованим металом мангал, але в душі розумієш - чогось-таки не вистачає. А якщо посеред саду тече струмок, то ви просто повинні прикрасити маєток такою архітектурною формою, як місток. Місток чудово виглядає посеред саду і створює незабутній романтичний настрій. Для будівництва можна використати широкий спектр матеріалів: від дерева та каменю до металу і бетону. Але не забувайте, що місток повинен гармонічно поєднуватися з іншими елементами саду.  

 

 

 

 

Місток

Вимоги

Місток повинен бути гарним, не відходити від загальної стилістики саду, а його відображення у воді – милувати око.

Крім того,  міст має бути функціональним

• Якщо поставити його просто так, посеред саду, це буде виглядати, як мінімум, безглуздо. 

• Занадто вигнутий міст виглядає, швидше, як перепона, аніж переправа. 

• Він має бути зручним, адже по ньому будуть ходити люди різного віку. 

• Кінці варто відвести подалі від берега, щоб міст не здавався куцим.

Конструкція має бути міцною, зручною, довговічною, стійкою, а поверхня – неслизькою, особливо якщо ходити по ньому будуть цілий рік. В залежності від типу і величини мосту, можна прикріпити до нього перила (з однієї чи двох сторін) задля безпеки.  

Зазвичай місток встановлюють у найвужчій частині водойми, але наш садовий місток варто розмістити у найбільш зручному для вас місці, враховуючи його декоративний аспект. 

Типи мостів

На цьому етапі логічним буде питання: якими ж бувають мости?

Дерев’яні мости

У сільській місцевості в якості мостів часто використовують 2-3 зв’язані або скріплені скобами колоди. В такому випадку перила або відсутні, або замість них натягують мотузку. Такий міст органічно виглядає на пасторальному фоні і його варто взяти на озброєння.

Місток деревяний

 Через струмок чи канаву можна покласти колоду із поздовжнім спилом, поперек якої набити в якості настилу дерев’яні дошки. Додавши до цього доріжку з великих пласких каменів можна сформувати список найпростіших варіантів мостів своїми руками. 

 

Місток деревяний

Перейдемо до більш складних форм. Без сумнівів, найпопулярнішим рішенням для садового містка є дерево. Воно не лише органічно вписується у ландшафт, але й легко піддається обробці. Маючи елементарні навички роботи з деревом, створити своїми руками такий місток буде зовсім не важко. Але варто пам’ятати, що деревина – матеріал, який швидко може зіпсуватися, втратити привабливий вигляд, а то і зовсім вийти з ладу. 

 

 

 

 

Місток деревяний

Саме для таких випадків професіонали рекомендують обирати дорожчі, але якісніші породи: кедр, бук, дуб чи модрина, а от сосна – далеко не найкраще рішення. Крім того, для захисту деревини від гниття і паразитів використовують різноманітні антисептичні засоби та лаки, які продовжать строк життя вашого мосту. 

Дерев’яний міст своїми руками зробити не так важко, але він має як переваги, так і недоліки. Наступний варіант зробити дещо складніше, але своїми перевагами він затьмарює усі недоліки. Мова піде про металевий міст. 

 

Місток із металу

Місток з металу

 

 

 

Переваги:

• довговічний, майже не потребує догляду, в порівнянні з дерев’яним;

• максимальна міцність і капітальність, але, при цьому – зовнішня легкість, не захаращує простір;

• оригінальний дизайн, який можна поєднати із будь-якою концепцією саду, від класичного до модерна.

Недоліки: 

• Садовий міст із металу своїми руками без необхідних навичок та інструментів зробити практично неможливо;

• Вартість конструкції;

• Маса конструкції;

• необхідна спеціальна підготовка місця під майбутній місток.

 Але не впадайте у відчай! Існує багато способів втілити вашу мрію в життя. 

 

Наприклад, ви можете замовити ковані перила, і власноруч прикріпити їх до основи. Основу можна зробити самостійно. 

Місток з металу з деревяною основою

Але ми зупинимось на звичайному мосту з металевого профілю.

Такий міст буде оптимальним рішенням для великого числа задач і гармонічно зливатиметься з ландшафтом вашого саду. 

Нам знадобиться:

1. 4 заготовки гнутих профілів;

2. Зварювальний апарат, будівельний рівень, дрель, болгарка, молоток;

3. Металеві кутники;

4. Шматки металевих кутників (ікла);

5. Дошки, саморізи;

6. Кутник;

7. Рулетка, шкурка для шліфування;

8. Металеві профілі;

9. Бетон;

10. Фарба по металу, щітка;

11. Бита цегла;

12. Антисептик, машинне масло, шпаклівка;

13. Відрізки металевих труб.

Нам необхідні 4 заготовки гнутого профілю і 3 основні балясини. Ми можемо виготовити їх власноруч або ж замовити у майстрів. 

Балясини потрібно приварити вертикально між двома вигнутими заготовками. Так ми отримаємо основу бічної частини моста. Те ж саме робимо і другу частину. 

Щоб вкопати місток в землю, ми приваримо до нього ніжки з металевого кутника. Він товстіший від профілю і не так швидко іржавіє. Для додаткової стійкості до ніжок-куточків за допомогою зварювання кріпимо «ікла» з металевих обрізків. Для цього чудово підійдуть наші електроди Моноліт РЦ, Стандарт РЦ та АНО-36 Континент.

Далі з’єднуємо дві боковини містка з трьома профільними перекладинами. Усі порожнини в нижній частині виробу, куди може потрапити волога, ретельно заварюємо, шви не зачищаємо. 

Фарбуємо нижню частину конструкції.

 Креслення містка

Спочатку готуємо рідкий бетон, щоб заповнити усі порожнини. Останній робимо густішим. Орієнтуючись на розташування ніжок мосту, пробурюємо на обох берегах водойми 4 лунки глибиною не менше 1 метра. 

Виставляємо нашу конструкцію, вирівнюємо по трьом осям координат. Заливаємо ніжки в лунках бетоном, зверху трамбуємо битою цеглою.

До основних балясин приварюємо по 2 відрізка вигнутих поперечних профілів, а до них – інші проміжні балясини, вирізані з профілю. 

Щоб зробити привабливі фігурні краї поручнів, спочатку визначимось, якого радіусу будуть заокруглення, потім відповідно розмічаємо заготовки. 

За допомогою болгарки робимо надрізи у профілі товщиною 1 мм (не на всю глибину профілю); потім доводимо до потрібного розміру. 

 

 

   

 

 

Підготовчі елементи для містка  Підготовчі елементи для містка   Підготовчі елементи для містка

Згинаємо. Заварюємо шви та шліфуємо. Для заварювання найкращим вибором стануть наші електроди Моноліт РЦ.

Тепер можна кріпити їх до нашого мосту. Усі нерівності на деталях можна обробити автомобільною шпаклівкою з наповнювачем зі скловолокна.Після висихання проходимо фінішною.

Тепер залишились останні штрихи: зачищаємо зварні шви конструкції і покриваємо перетворювачем іржі. Після цього наносимо фарбу по металу. 

Каркас містка

Каркас містка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заготовки дошок для настилу моста обробляємо антисептиком. Після просушування добре змащуємо і просочуємо машинним маслом.

Доски для містка   Доски для містка  Доски для містка

Кріпимо саморізами до металевих профілів. 

Місток для дачів своїми руками

 Тепер наш залізний місток для дачі готовий. Трохи праці, металу, зварювальний апарат і електроди Моноліт РЦ дали плоди. Зроблений своїми руками, місток милує око і прекрасно виконує свій прямий обов'язок. Сподіваємось, що ви почерпнули багато корисної інформації з нашої статті і обов'язково повернетесь у "нашу майстерню". 

 

Блог
Замовити дзвінок