Меню

  1. Головна
  2. Блог
  3. Основні види зварювання

Основні види зварювання

Примітка: Дана стаття призначена для людей, які хочуть ознайомитися із базовими деталями зварювання, носить інформативний характер і не є ні навчальною, ані енциклопедичною.  

 

Основні види зварювання металів можна розділити на дугове зварювання і зварювання контактне. Контактне зварювання (інша назва — точкове) має в основі простий принцип: через контактні електроди на дві зварювані поверхні подається струм певної сили, в результаті чого  метал розігрівається і плавиться. Такий вид контактного зварювання не є єдиним, проте, він найбільш розповсюджений. Ось чому термін “точкове зварювання” і “контактне зварювання” нерідко використовуються як синоніми. 

У сфері будівництва більш розповсюдженим є електродугове зварювання. Під час електродугового зварювання через електрод та зварюваний метал проходить електричний струм, після чого електрод відводять на невелику відстань від металу, а струм продовжує проходити всередині іонізованого середовища, утворюючи “дугу”. Дугове зварювання, яким воно є на даний час, не може здійснюватись без газу. Сам газ, у свою чергу, може подаватися як з окремого балона, так і утворюватися внаслідок горіння електродного покриття.

Найбільш розповсюджені технології в будівництві:

    • MMA (ручне дугове зварювання)

    • MIG-MAG (напівавтоматичне зварювання)

    • TIG (аргоно-дугове зварювання неплавким електродом)

 

ММА

Цей вид зварювання здобув популярність у зв’язку з відсутністю потреби у газових балонах та універсальністю. Обмазка електрода під час процесу зварювання утворює захисне середовище. Як тільки електрод починає плавитись, плавиться і обмазка, виділяючи газ. Цей газ створює провідне іонізоване середовище для дуги і захист металу від кисню. 

 

Вибір електродів базується на типі металу та його діаметрі. Тип металу є основою, тому що в процесі зварювання метал електрода плавиться і з’єднується з металом виробу. Щоб отримати якісне з’єднання, тип металу стержня електрода і зварюваного металу не повинні відрізнятися. Наступним, після вибору типу електрода, потрібно визначитися з його товщиною. Часто запитують: навіщо потрібні електроди різних діаметрів? Усе дуже просто. Чим товстіший електрод, тим більша сила струму потрібна, щоб його розплавити. Це стосується і зварюваного металу. Ось чому товщина електрода підбирається під товщину зварюваного металу. Для чорних металів рекомендується:

 

 

TIG

 

TIG (Tungsten Inert Gas) – технологія дугового зварювання в середовищі інертного газу неплавким електродом. Вольфрам — дуже тугоплавкий метал із температурою плавлення близко 3500 С, тому саме він найчастіше використовується в електродах такого типу. Так як електрод неплавкий, зварювання в середовищі аргону відбувається інакше:

    • електрична дуга виникає між кінцем електрода та зварюваним металом;

    • заповнення зварного шва відбувається за рахунок подачі у зварювальну зону спеціального присадного матеріалу — прутка;

    • зварювальна ванна захищена газом;

Захисним інертним газом, тобто, газом, молекули якого хімічно не взаємодіють з основним та присадним матеріалом, в даному випадку виступає аргон. Саме тому розповсюдженою є назва “Ручне аргоно-дугове зварювання”. Хоча, варто зазначити, що роль захисного газу можуть виконувати й інші гази — азот, гелій, а також газові суміші.

Аргон також може використовуватись при зварюванні плавкими електродами. У технічних характеристиках зварювального обладнання, крім мітки TIG, завжди вказуєтьсявид зварювального струму (DC – постійний струм, або AC – змінний струм). Цей момент є надзвичайно важливим. 

 

MIG\MAG

 

MIG\MAG – метод дугового зварювання у захисному середовищі інертного\активного газу з використанням плавкого електрода у вигляді металевого дроту (тип залежить від типу зварюваного металу). Зазвичай, під цим типом зварювання мають на увазі зварювання напівавтоматичне. Основним завданням цього способу була ідея створення “нескінченного електрода”, задля збільшення ефективності зварювальних робіт. В якості інертного газу використовують аргон та його суміші. Активним газом (таким, що взаємодіє зі зварюваним металом), як правило, виступає вуглекислий газ. Такий спосіб найбільш розповсюджений у зв’язку з підвищеною ефективністю у порівнянні з ММА, а також кращою якістю зварювального шва. 

Блог
Замовити дзвінок