Меню

  1. Головна
  2. Блог
  3. Садовий стіл для дачі

Садовий стіл для дачі

чашка на садовому столику

 САДОВИЙ СТІЛ СВОЇМИ РУКАМИ

  Така необхідна річ, як садовий столик ніколи не вважалася розкішшю, скоріше, необхідним атрибутом кожної дачі, будиночка, навіть двору багатоквартирного дому. Однак, не завжди звичні нам речі мають бути простими і невиразними.

У цій статті ми розповімо вам як зробити столик з металу своїми руками, який не лише стане в нагоді для пікніка, але й прикрасить вашу територію. 

Перш за все визначимося, чому саме металевий столик? Адже ринок майорить пропозиціями про недорогі дерев’яні столики. А ще, «у мого прадіда був столик із дерева, у мого батька був столик із дерева, і у мене буде столик із дерева». Без сумнівів, серйозний аргумент. Але тоді навіщо вам телевізор? У вашого прадіда його не було. І де зараз ті дерев'яні столики?

Якщо ви досі не зрозуміли, чому кращим вибором стане столик із металу, ми опишемо вам основні переваги металевих столів перед столами із дерева:

 

 

Надійність. Металевий каркас кращий за інші опори і посилює характеристики даної категорії. Цей фактор дозволяє столу витримувати доволі великі навантаження, динамічні переміщення, а також багаторазовий розбір. Інші моделі подібні «картонним столикам», від будь якого впливу, при переміщенні чи переїзді, вони здатні розвалитися за лічені секунди. 

Зручність транспортування. Столи на металевому каркасі, часто, значно легші від своїх «родичів» в інших категоріях. Це спрощує їх транспортування.

Зручність в ремонті. Сам металевий каркас стійкий до механічних пошкоджень. При появі подряпин, їх легко можна позбутись. Якщо виникла серйозніша проблема – заміна каркасу, ніжок або стільниці виправить ситуацію.

Практичність. Це найважливіша із переваг. Металевий каркас не деформується навіть при сильних ударах. Йому не зашкодить ні волога, ні нагрівання, а також маленькі офісні «друзі» не зможуть погризти опору стола. 

До вищезгаданих переваг просто необхідно додати таку деталь, як різноманіття металів та їх кольорів. Створюючи металевий столик, можна вибрати матеріал на свій смак: від латуні, міді, до хрому з нікелем. Занадто дорого? Вихід є! Можна використати фарбу для металу. Майстерно виконаний зварний шов та якісна фарба перетворять сталевий стіл в латунний, мідний, чи, навіть, золотий. Таким чином, виріб можна ідеально вписати до будь-яких дизайнерських рішень.

Окрім кольорового і текстурного спектру, кількість видів металевих столиків обмежується  лише фантазією.

садовий столик з металу і дерева     садовий столик з металу  садовий столик з дерева і металу

Визначимось із розмірами

Розміри:  ширина 875мм, довжина 2000мм, висота 800мм. Ми взяли середні значення, але розміри вашого столу можуть відрізнятися.

Що потрібно для такого столу?

Найголовніше - металевий профіль 50х100х2мм – загальна довжина – 10840 мм. Детальніше у таблиці:

Матеріали для основи:

• 710 мм – 4 шт;

• 675 мм – 4 шт;

• 1800 мм – 2 шт;

• 1700 мм – 1 шт;

Електроди Моноліт РЦ 3 мм – 10 шт;

• Дошка обрізна 2000 мм – 6 шт;

• Брус 50х50 мм – 800 мм – 2 шт;

• Чорна фарба 1л;

• Відрізні круги по металу;

• Зачисний круг;

 Інструменти і матеріали:

• Зварювальний апарат;

• Рулетка;

• Кутник;

• Болгарка;

• Рубанок;

• Ножівка або циркулярка;

• Саморізи чорні довжиною 75 мм – 36 шт;

• Шуруповерт;

• Свердло діаметром 3,5 мм;

• Морилка 500 мл;

• Лак 800 мл;

• Кісточка 50-100 мм – 1 шт;

• Дрібний наждачний папір.

Як зробити?

Спочатку беремо профіль і нарізаєм відповідно до вищезгаданих розмірів. Після цього шукаємо рівний майданчик і зварюємо конструкцію основи стола. При зварюванні використовуємо кутник, щоб усі деталі були приварені рівно під 90 градусів. При цьому обов’язково перевіряємо діагоналі конструкції для більшої точності отриманого каркаса. Якщо ви помилково, або через брак досвіду, придбали ржавий профіль, не біда, його можна зачистити. Для цього використовуємо болгарку із зачисним кругом. Після чистки і фірбування каркас виглядає приблизно так:

каркас столикакаркас столика


Важливо: торці брусків cпиляти під кутом, щоб не псувати зовнішній вигляд стола у профіль.


підготовка столика до пораски

Перейдемо до стільниці. Ми взяли обрізні дошки 40х150 мм довжиною 6 метрів. Так як стіл нам потрібен добротнй, нарізаємо їх по 2 метра в довжину. 

Не забуваємо про два брусочки 50х50 довжиною 800 мм. 

Після цього стругаємо усі дерев’яні деталі – дошки і бруски для стільниці. Тепер збираємо її. Беремо всі дошки і складаємо їх вплотную друг к другу, при цьому підбираємо сусідні дошки таким чином, щоб щілини між ними були мінімальними. Після цього з двох сторін з’єднуємо ці дошки бруском 50х50 мм за допомогою шуруповерта і саморізів. 

Кожну дошку з’єднати з бруском за допомогою чотирьох саморізів (по два з кожного боку). Бруски розташовані таким чином: відстань між брусками дорівнює довжині каркаса. Це зроблено для того, щоб після перевертання стільниці і розміщення її на каркасі, бруски щільно прилягали до профілю. Це важливо не лише для зовнішнього виду столу (в профіль), але й надійності з’єднання дошок. Всередині каркаса ці бруски прибивати не варто, так як самі бруски будуть короткі і вони не зможуть утримувати крайні дошки стільниці, а саме на них буде максимальне навантаження при експлуатації.

Після цього свердлимо у верхніх направляючих металевого каркаса отвори для саморізів, які будуть кріпити стільницю до профілю. По довгій стороні робимо 4 отвори з кожної сторони, на коротких направляючих – по 3.

 підготовка столика до пораски

Тепер кладемо стільницю на стіл і прикручуємо її саморізами. Після цього рубанком знімаємо фаски по верхньому краю столу. Таким же чином зрізаємо чотири кути столу під 45 градусів.

Далі тонуємо стільницю (в нашому випадку колір дуб). Але ви можете підібрати колір під себе. Покриття антисептиком допоможе зекономити на лаку, тому що антисептик діє як ґрунт і перший шар лаку менше просочиться у дерево. 

Після висихання антисептика починаємо вкривати стільницю лаком для дерева. Після засихання першого шару обробимо поверхню дрібним наждачним папером. Вкриваємо другим шаром. Після засихання другого шару знову оброблюємо поверхню шліфувальним папером. Наносимо третій шар. 

 

 

 

готовий садовий столик своїми руками

Маємо чудовий стіл з, практично, дзеркальною поверхнею, вкритий лаком.

Варто лише його просушити - і він готовий до випробувань. Можете пити чай із рідними, їсти торти на дні народження, або смакувати ароматний шашлик, приготований на мангалі. Тільки не забудьте на зиму забрати його з-під відкритого неба, і стіл прослужить вам довгі і довгі роки.

Блог
Замовити дзвінок