Меню

  1. Головна
  2. Блог
  3. Мангал для дачі своїми руками

Мангал для дачі своїми руками

Мангал для дачі своїми руками

МАНГАЛ З МЕТАЛУ СВОЇМИ РУКАМИ

Мангал — зручне кулінарне обладнання, основа для готування на жару. Цей функціональний винахід дозволить готувати різноманітну їжу, використовуючи натуральний жар від вугілля. Хоча колись він і створювався як універсальний інструмент, зараз мангал — основа для приготування шашликів і м'яса. Без нього не проходить жоден виїзд на природу, дачу. Із ним відзначають прихід весни, зустрічають літо і проводжають осінь.

Однак, ціна виробу може вдарити по кишені. Проста металева конструкція, часом, коштує величезні суми, при цьому не вирізняючись зовнішнім виглядом або якістю. Тому краще зробити мангал самостійно, використовуючи якісний метал і свої навички.

 

 

 

ОСНОВА

Мангал з відкидною кришкою

Мангал — спеціальний інструмент для приготування на жару. Він має досить просту конструкцію, однак всі його особливості ховаються в нюансах. Саме вони дозволяють легко і швидко готувати не тільки шашлик, а й інші страви, надаючи необхідну температуру для приготування їжі.

Серед основних нюансів мангала варто відзначити:

•         Глибину

•         Отвори для повітря;

•         Відповідні розміри;

•         Заглиблення для шампурів.

Можливо, для когось це очевидно, але для смачної страви необхідні усі елементи. Глибина мангала дозволить створити достатню кількість жару і помістити м'ясо на такій висоті, де воно приготується, а не згорить. Також це дозволить одразу покласти достатню кількість деревини.

Отвори для повітря — важливий нюанс таких конструкцій. Саме завдяки ним м'ясо, приготоване на мангалі, суттєво відрізняється від іншої готування на природі. Постійний приплив повітря дозволяє зберегти жар і температуру вугілля, використовуючи весь його потенціал.

Важливо! Ще одним важливим нюансом є піддон. Він перешкоджає падінню вугілля через вентиляційні отвори в днищі і частково регулює повітряний потік.

Попередній підбір розмірів вкрай важливий для подальшого використання конструкції. Адже готувати ми будемо на шампурах або решітці, тому варто орієнтуватися на їх середні габарити. Мангал має забезпечувати хороший жар, бути достатньо широким для покриття всієї довжини шампура, при цьому допускати розміщення не менше восьми порцій м'яса.

І останній нюанс — заглиблення для шампурів. Вони дозволяють розташувати м'ясо в будь-якій позиції, рівномірно обсмажуючи його з усіх сторін. Такий підхід важливий для приготування соковитого шашлику без підгорання. Однак, ці моменти можуть варіюватися в залежності від типу конструкції.

ВИЗНАЧИМОСЯ З ВИДОМ МАНГАЛА

Різновиди цих конструкцій численні. Адже кожен намагається знайти оптимальний варіант, де краще всього готувати м'ясо та інші продукти на жару. Зараз відзначають кілька типів:

 

 Розбірний

 Звичайний

 Розбірний мангал

 

Звичайний мангал

 

Невеликий і легкий розбірний варіант, який можна возити в машині. Підходить для походів у ліс, зручніший і простий.

 Звичайний мангал квадратної конструкції. Хоча й має велику вагу, може переноситись. Ніжки часто знімаються.

 


СТАЦІОНАРНИЙ

Стаціонарний мангал

Масивний мангал, створений з металу. В основі можуть бути цегляні блоки для більшої надійності. Часто такі мангали доповнюються стильними образами.

Вибір типу — важливий нюанс при самостійному виготовленні мангала. Це дозволить визначитися з завданнями і підібрати оптимальний варіант. Та, все ж, рекомендується звичайний тип як найбільш універсальний вибір для дачників.

Цікаво! Мангали бувають різної форми. Відзначають прямокутні, круглі, загнуті і багато інших типів, готування на яких трохи відрізняється.

 

КРЕСЛЕННЯ І РОЗМІРИ

Перед початком робіт необхідно зробити відповідні креслення і підібрати розміри для майбутнього мангала. Для побудови виберемо звичайний варіант, який використовується найчастіше. Необхідно підібрати відповідну висоту і ширину конструкції, а також відповідну довжину ніжок. Креслення простого мангала виглядає так:

Креслення мангалу

Розміри вказані в міліметрах. Тут видно, що загальна висота мангала — 95 см при довжині ніжок у 70 см. При цьому глибина жаровні буде 25 см, що є оптимальною відстанню від жару до шампурів.

Ширина мангала — 28 см, що трохи нижче середнього розміру шампура. Довжина — 54 см, необхідна для рівномірного розподілу дев'яти порцій над кулею.

Верхня частина конструкції оснащена отворами для шампурів. Вони дозволяють рівномірно розподілити шматки, щоб вони не торкалися одне одного, а також вільно фіксувати його при обертанні для рівномірного прожарювання. Відстань між зазорами — 6 см. Потрібно залишити трохи місця між крайніми заглибленнями і стінками, щоб м'ясо не торкалось до них і не пригорало.

Хороша продувність — важливий аспект виробу. Тут вона досягається за допомогою отворів діаметром 12-15 мм на бічних стінках. Отвори розташовуються в нижній частині металевого листа і розташовані в шаховому порядку. На передніх стінках отвори не потрібні.

Важливо! Представлена конструкція не враховує піддон і отвори на дні мангала. Це можна легко виправити, приваривши до ніжок або днища невеликі куточки і підібравши відповідний лист металу.

Основою для мангала є металеві листи. Інші матеріали використовувати не рекомендується, адже саме метал забезпечує конструкцію достатньою стійкістю до жару і компактністю. Товщина металу — близько 2-3 мм. 

 

Для роботи знадобляться:

1. 2 листа металу 280х250 мм;

2. 2 листа металу 240х250 мм;

3. 1 лист металу 540х280 мм;

4. 4 металеві труби або куточки довжиною 700 мм;

5. Дрель;

6. Зварювальний апарат, електроди (для зварювання підійдуть наші електроди для низьколегованих сталей);

7. Рулетка;

8. Болгарка або пила по металу.

Багато хто віддає перевагу іншому варіанту збірки. Різні листи можна замінити одним великим металевим полотном. Зробивши кілька надрізів, можна з'єднати конструкцію з мінімальною кількістю зварних швів. Так вона стане надійнішою.

Варто враховувати додаткові елементи, якщо ваша конструкція відрізняється від вищенаведеної. Її можна доповнити ручками для перенесення, піддоном, виїмками для ніжок і іншими деталями.

Для початку відбувається попередня розмітка. Відзначаються місця кріплення і зварювання, створюються зазори для шампурів. Для цього використовується болгарка або пила. Повітряні отвори також створюються на цьому етапі.

Важливо! Часто ніжки роблять із арматури. Вони занадто ненадійні, тому конструкція хитається при найменших навантаженнях. Краще замінити їх кутниками.

Далі йде приварювання ніжок і ручок. Вони кріпляться до дна конструкції (металеві труби) або по бортах (куточки). Необхідно надійно їх приварити, адже мангал досить важкий.

Порада! Для кріплення ніжок можна використовувати не зварювання, а розбірні елементи. Розбірні ніжки зменшать габарити мангала при його зберіганні.

Після закінчення робіт необхідно зашліфувати шви і перевірити надійність конструкції. Сподіваюсь, ви знайшли у цій статті багато корисного і зможете впевнено створити власний, гарний і надійний мангал своїми руками.

 

Блог
Замовити дзвінок